Kelvin - farvetemperatur i lys
Du har måske hørt om Kelvin og farvetemperatur i lys. Ikke mindst efter vi gik over fra at bruge glødepærer til halogen og især LED pærer. Men hvad betyder egentlig Kelvin og farvetemperatur - og hvad betyder det for dig? Det fortæller jeg dig herunder!
Hvad er Kelvin?
Kelvin (K) angiver farvetemperaturen på en lyskilde og spiller en stor rolle for, hvordan du oplever lyset i dine pærer og lamper.
En lav Kelvin-værdi giver et varmt og hyggeligt lys (mere gult/orange), som især har været populært i dekorationspærer.
En høj Kelvin-værdi giver et køligere og mere energisk lys (mere hvidt og blåt), som ofte bruges til det mere praktiske lys på badeværelset, køkkenet eller kontoret.
Til sammenligning er en gammeldags glødepære 2700K (kelvin).
Sådan vælger du den rette farvetemperatur (Kelvin)Til hygge og afslapning:
Til hverdag og funktion:
Til arbejde og fokus:
|
![]() |
Sådan bruger Nielsen Light Kelvin farvetemperatur
I Nielsen Light produkter anvender vi nøje udvalgte Kelvin-værdier for at sikre den rette stemning i hjemmet, uanset om du ønsker en hyggelig atmosfære eller et klart arbejdslys.
Tager vi udgangspunkt i vores produkter, bruger vi typisk disse kelvin:
- LED væglamper - 3000K / varmhvidt lys
- LED dekorationspærer - 2500K / varmt lys
- LED bånd - 2700K-3000K / varmhvidt lys
- LED skrivebordslamper - 3500K / hvidt lys
- LED batterilamper - 3000K / varmhvidt lys
Uddybende kelvin-guide for vores belysning
- 2200K – Meget varmt hvidt lys (stearinlysstemning) – skaber en gylden og hyggelig atmosfære, perfekt til stuer, soveværelser og restauranter.
- 2500K – Ekstra varm hvid (blødt hyggelys) – lidt varmere end 2700K, ideelt til afslappende belysning i hjemmet.
- 2700K – Varm hvid (hyggelys) – det mest almindelige varme lys, minder om traditionelle glødepærer, perfekt til stuer og spisestuer.
- 3000K – Neutral varm hvid (behageligt hvidt lys) – en smule køligere end 2700K, men stadig hyggeligt. Velegnet til køkkener, gangarealer og badeværelser.
- 4000K – Kold hvid (arbejdslys) – giver et klart og funktionelt lys, der egner sig til kontorer, badeværelser og køkkener, hvor god synlighed er vigtig.
- 4300K – Klar hvid (naturligt arbejdslys) – en balance mellem varmt og koldt lys, ofte brugt i butikker, kontorer og værksteder.
- 5000K – Dagslys (naturligt hvidt lys) – minder om dagslys og giver et friskt og fokuseret lys, ideelt til arbejdsområder og garager.
- 6000K – Meget koldt hvidt lys (blåt lys) – skarpt og klinisk lys, anvendes ofte i industri, hospitaler og værksteder.
- 6500K – Ekstra koldt dagslys (skarpt hvidt lys) – kraftigt lys, der simulerer fuldt dagslys, velegnet til laboratorier og præcisionsarbejde.
Den rigtige farvetemperatur afhænger af, hvilken stemning og funktion lyset skal have i dit hjem.
Med Nielsen Light finder du altid den perfekte belysning til dit behov.
Hvorfor hedder det Kelvin?
Kelvin-skalaen er opkaldt efter William Thomson, som fik titlen Lord Kelvin i 1892. Han var en skotsk fysiker og ingeniør, der levede i 1800-tallet og lavede banebrydende arbejde inden for termodynamik.
Han introducerede en absolut temperaturskala (Kelvin-skalaen) i 1848, som starter ved det absolutte nulpunkt: 0 K = -273,15 °C. Skalaen blev senere også brugt til at måle farvetemperatur, fordi man kan beregne farven af lys fra et sort legeme (en idealiseret varmekilde) baseret på temperaturen i kelvin.